smokefree

Διαγωνισμοί 


4ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού - EKOME
Ο διαγωνισμός απευθύνεται στις σχολικές μονάδες και στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, καθώς και της Ομογένειας και της Κύπρου. Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό επιτραπέζιο ή ψηφιακό παιχνίδι με θεματικές που σχετίζονται με τα γνωστικά πεδία που διδάσκονται.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η προαγωγή της παιχνιδοκεντρικής μάθησης και της συνεργατικής δημιουργικής δραστηριότητας στο σχολικό περιβάλλον. Η διαδικασία σχεδιασμού του παιχνιδιού συνδέεται με συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους, μέσα από την ενεργητική εμπλοκή των μαθητών, και συνεισφέρει στην καλλιέργεια ομαδοσυνεργατικού πνεύματος και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της φαντασίας, του ψηφιακού γραμματισμού, υπολογιστικών κι άλλων δεξιοτήτων των μαθητών.

Παγκύπρια Ολυμπιάδα Πληροφορικής
Η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Πληροφορικής είναι διαγωνισμός προγραμματισμού για μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής ο οποίος διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. 
Στόχος είναι η επιλογή των επίσημων αντιπροσωπειών της Κύπρου, οι οποίες συμμετέχουν κάθε χρόνο στις διοργανώσεις της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής (IOI), της Βαλκανικής Ολυμπιάδας Πληροφορικής (BOI), της Βαλκανικής Ολυμπιάδας Πληροφορικής Γυμνασίων (JBOI) και της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πληροφορικής Γυμνασίων (EJOI).
Οι διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες σε Διεθνείς και Βαλκανικές Ολυμπιάδες Πληροφορικής, με χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο, μπορούν να εισαχθούν σε τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου χωρίς εξετάσεις και μόνο με Απολυτήριο Λυκείου.
Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν και διεξάγονται σε όλες τις επαρχίες.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα της Παγκύπριας Ολυμπιάδας πληροφορικής 

Διαγωνισμός Bebras
Ο Bebras είναι ένας διεθνής διαγωνισμός για μαθητές για την Υπολογιστική Σκέψη (Computational Thinking), στην Κύπρο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Καθηγητών Πληροφορικής και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Ο στόχος είναι η προώθηση της Υπολογιατικής Σκέψης ανάμεσα στους μαθητές με τρόπο που επαυξάνει τις ικανότητες των μαθητών πέραν των επιστημών και των μαθηματικών και αναβαθμίζει τις αναλυτικές και αλγοριθμικές τους για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για μαθητές γυμνασίου, αλλά γίνονται προσπάθειες για την διοργάνωση διαγωνισμού και για μαθητές δημοτικού. Προσφέρεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και μπορούν να συμμετέχουν μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Ο διαγωνισμός αποτελείται από 20 ερωτήσεις διαφόρων επιπέδων δυσκολίας  και διεξάγεται σε δύο γύρους. Ο πρώτος γύρος είναι ανοικτός για μιά ολόκληρη εβδομάδα και οι μαθητές μπορούν να  τον εκτελέσουν είτε από το σχολείο είτε από το σπίτι τους χωρίς επίβλεψη ενώ ο δεύτερος γύρος οργανώνεται σε σχολεία υπό επίβλεψη.
Διαγωνισμός πληροφορικής Bebras για μαθητές γυμνασίου 2023-24

Πρωτάθλημα ρομποτικής FIRST LEGO Leage
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society) ανακοινώνει τη συνεργασία του με ην EDUACT για τη διοργάνωση του  FIRST® LEGO® League στην Κύπρο το 2024 (FLL Cyprus 2024). To FIRST® LEGO® League αποτελεί το μεγαλύτερο πρωτάθλημα ρομποτικής παγκοσμίως και δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά 4 - 16 ετών να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό φεστιβάλ μέσω του οποίου μαθαίνουν, αλληλεπιδρούν, συνεργάζονται και διασκεδάζουν! 
Cyprus Computer Society » News » First Lego League - FLL Cyprus 2024 (ccs.org.cy)

Διαγωνισμός Logipaignion
Ο διαγωνισμός αφορά την δημιουργία παιχνιδιών με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι σημαντικό όπως η συμμετοχή δεν περιέχει υλικό που είναι ακατάλληλο, άσεμνο, υβριστικό, ή δυσφημιστικό, δεν περιέχει υλικό που προωθεί τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, την έχθρα ενάντια σε οποιαδήποτε ομάδα ή άτομο ή να προωθεί τη διάκριση βασισμένη στη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, την υπηκοότητα, την φυσική ή πνευματική ανικανότητα, το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ηλικία. Η συμμετοχή δεν πρέπει να προωθεί τη βία ενάντια σε ανθρώπους ή ζώα, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει σκηνές ή γεγονότα βίας και υλικά όπως όπλα και μαχαίρια και δεν περιέχει υλικό που είναι παράνομο.
Διαγωνισμός GDC/Λογιπαίγνιον

Διαγωνισμός Robotex
Σκοποί της διοργάνωσης είναι η αναβάθμιση του τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η εισαγωγή της ρομποτικής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αναβάθμιση των επιστημονικών πεδίων STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) και η προώθηση νέων μορφών μάθησης.
Στόχοι της διοργάνωσης είναι η προσέλκυση μαθητών σε τομείς STEAM, η ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, η διαθεματική ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας, ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ μαθητών/φοιτητών και εκπαιδευτικών/ακαδημαϊκών και η εκμάθηση βασικών αρχών κώδικα για επίλυση πρακτικών προβλημάτων.
Διαγωνισμός Robotex

Παγκύπριος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής
https://wrocyprus.org/

Ημερίδα Πληροφορικής για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών που διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο Κύπρου
https://www.cs.ucy.ac.cy/index.php/el/news/announcements

Ημερίδα "Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο"
https://cyberalert.cy/anakoinwseis/mazi-gia-ena-kalutero-diadiktuo/&lang=1

Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας
CCSC – Cyprus Cyber Security Challenge

Όλοι οι διαγωνισμοί